Изложба радова студената Одељења за дизајн Београдске политехнике и
уметнички пројекти: Наш свет – наше сутра, Јавно (у) Лично, Примарно бело

 

15-31. март 2012. Велика галерија,
Дом културе Студентски град - Булевар Зорана Ђинђића 179, Нови Београд

Отварање изложбе – четвртак 15. март у 18 часова

Fixed Dimensions

Izlozba radova studenata Beogradske Politehnike
images/01.jpg
 1. Beogradska politehnika

  Plakat
 2. Beogradska politehnika

  Crtanje
 3. Beogradska politehnika

  Slikanje
 4. Beogradska politehnika

  Graficki dizajn 1
 5. Beogradska politehnika

  Graficki dizajn 2
 6. Beogradska politehnika

  Dizajn industrijskih proizvoda
 7. Beogradska politehnika

  Dizajn eksterijera
 8. Beogradska politehnika

  Modni dizajn proizvoda od koze
 9. Beogradska politehnika

  Projekti
 10. Beogradska politehnika

  Nas svet nase sutra
 11. Beogradska politehnika

  Nas svet nase sutra
 12. Beogradska politehnika

  Javno u licno
 13. Beogradska politehnika

  Primarno belo

На отварању ће бити додељене похвале Стручног жирија Београдске политехнике за најбоље изложене радове

... ”Дизајн је заправо, једна од најстаријих врста ликовног, естетског, обликовања света и његових комуникација. Само порекло појма дизајн из појма дисегно (цртеж) који фигурира у говору о уметности – не у смислу пуког цртежа већ у смислу уметникове замисли која у обзир узима свеколика значења репрезентативних модела које креира – ставља дизајн у ред најрепрезентативнијих и најћудљивијих уметничких појава”...
Висока школа струковних студија – Београдска политехника, већ традиционално у Галерији Дома културе Студентски град – Нови Београд, организује изложбу студентских радова Одељења за дизајн, као интегрални део наставног процеса.
На овој својеврсној смотри студентских радова, представљени су радови студената са три акредитована студијска програма одељења за дизајн: Графички дизајн, Дизајн индустријских производа и Модни дизајн производа од коже.
Изложба за 2012. годину под називом “Наш свет – наше сутра”, обухвата све сегменте социолошког аспекта савременог друштва. На изложби ће осим студентских радова који су настали у току наставног процеса бити представљена и три уметничка пројекта: плакати на тему “Наш свет – наше сутра”, принтови на тему “Јавно (у) Лично”, који представљају истраживање различитих аспеката микро и макро целина, односа јавног и личног простора из угла младог ствараоца,  и модели обуће “Примарно бело”, израђени од еколошких материјала инспирисаних природом. Кроз ова три пројекта су студенти представили свој поглед на свет и друштво, поставили су питања везана за нашу садашњост и надања и страхове везане за будућност, такође су представили и своје истраживање визуелних порука забележених у свакодневним комуникацијама у простору, на улици, у школи и на интернету.
…”Брига и одговорност за свет у коме се живи, ширење и размена идеја о могућности активног друштвеног делања (појединаца или група) данас се приписује углавном младалачком активизму и храбрости. Ево и прилике да сагледамо како се речито, у једној наизглед сведеној али промућурној ликовној форми, комуницирају идеје тек стасалих дизајнера – и то комуницирају онако како доликује уметности плаката, враћајући га кући, у домен јавног простора концептуалне активистичке уметности која тражи јасан одговор не само у потрошачкој корпи већ у интелектуалном и друштвеном ангажману, учешћу публике – чиме се отвара могућност промене. Није, стога, необично што се изложба уметничких пројеката студената Београдске политехнике позива на улицу, трг, билборд, на Интернет (који јесте можда најекстеријернији медиј комуникације данас), са жељом да поново успостави природан комуникацијски код између идеје и њеног крајњег корисника – Човека”…

 

Списак награђених студената

Галерија фотографија са отварања изложбе

Извештај - Примарно бело

 

Овде можете погледати спот са изложбе.


 Beogradska politehnika se zahvaljuje autoru spota Vladi Talijanu.